Петък, 07 Януари 2022 08:29

Обсебване на общи части от собственици за лично ползване - съставяне на искане за обезщетение

Написана от Универсум В ЕООД
Оценете
(2 гласа)
Обсебване на общи части от собственици за лично ползване - съставяне на искане за компенсация Обсебване на общи части от собственици за лично ползване - съставяне на искане за компенсация Интернет

Не рядко се случва собственик да прегради част от стълбищната площадка или да си хареса паркомясто, което е само за него като ограничи по някакъв начин достъпа на останалите до това място. Нормално ли е това и какво следва да се предприеме като мерки в такива ситуации от останалите собственици?

Съгласно чл.5 ал.1 от ЗУЕС всички собственици, ползватели и обитатели имат право да ползват Общите части.

Ограничаването на правото на ползване на общи части на едни собственици, ползватели и обитатели, с цел гарантиране на ексклузивно право на ползване на въпросните общи части  от други може да се вземе единствено с решение на Общото събрание.

При липса на подобно решение, всеки един собственик, на който са му ограничени правата, може да подаде заявление за изпълнителен лист по реда на ГПК.

Доста често с ограничаване на достъпа до общи части се нарушават и други важни закони и разпоредби - относно пожарната безопасност и други. В тези случаи е редно да се подава сигнал до съответните служби, по чиято компетентност е казуса с цел произнасяне и издаване на препоръки, ако се прецени, че има необходимост.

В случай, че институциите не се намесят, собствениците, ползвателите и обитателите, лишени от права да ползват общите части, следва да отправят писмено искане до Общото събрание, в което съгласно чл.31 от Закона за собствеността да поискат ежемесечно обезщетение за това, че са лишени от правото да ползват съответните общи части.

Ако Общото събрание отхвърли искането, ощетените собственици, могат да си потърсят правата в Съда.

Общото събрание следва да гласува размера на компенсацията.

 • Обезщетението следва да се плаща от собствениците, ползвателите или обитателите, които ексклузивно ползват съответните Общи части.

 • Обезщетението е по чл.31 от Закона за собствеността и не следва да се включва ведно с вноските по ЗУЕС.

 • Обезшетението следва да се събира от касиера на Етажната собственост от задължените лица.

 • Касиерът следва да разпредели в рамките на месеца получените обезщетения за месеца, съобразно идеалните части на собствениците, които трябва да бъдат компенсирани.

 • Получените средства за обезщетения, задължително трябва да бъдат разпределени и в никакъв случай не следва да остават на каса на Етажната собственост!

 • Ако компенсираните собственици решат, могат да поискат прихващане на размера на полагаемото им се обезщетение, с дължимата от тях вноска за фонд ремонт и обновление, която също се определя на база притежаваните идеални части.

Можем да съставим писмено искане за получаване на обезшетение от собственици, ползватели или обитатели, възползващи се ексклузивно от Общите части на Етажната собственост, което да бъде представено пред домоуправителя и Общото събрание.

Въпросното искане може да служи и като доказателство за наличие на правен спор в Етажната собственост и подвеждане под наказателна отговотност по чл. 323 от НК на обсебващия на общи части от Етажната собственост.

След заявяване на услугата е необходимо запознаване с казуса и събиране на данни за искането. Готовото искане Ви се предава по електронен път по имейл.

SKU own-common-property
Brand Универсум В ЕООД
10.00

Свързани продукти

Тези продукти също може да представляват интерес за Вас.

Прочетена 8992 пъти Последно променена в Петък, 07 Януари 2022 08:29

4 коментара

 • Връзка на коментара Веселина Четвъртък, 28 Март 2024 13:41 публикуван от Веселина

  Здравейте г-н Николов,
  Смяната на брава поради проблем със заключването не е проблем, ако патронникът, от който имате ключ е запазен същия.
  При смяна на брава и патронник, следва да се организира раздаване на ключове от вратата за мазето, с цел всеки собственик, ползвател и обитател да има достъп до общите части, а и до своето собствено мазе, което да обслужва, съгласно чл.5 от ЗУЕС.
  Поставянето на катинар на общото мазе, при положение че следва всички да имате достъп до него, освен ако не решите да се ползва само от 1 лице - собственик от ЕС, което да плаща обезщетения на останалите.
  По отношение на достъпа до общото мазе следва да предявите писмено искане за достъп до общото мазе съгласно чл.5 от ЗУЕС или от момента на подаване на писмото да се счита, че въпросният домоуправител дължи обезщетение на останалите собственици, като размера на обезщетението можете да го определите сами.

  При желание можем да Ви съдействаме с писмото, като го изготвим.
  https://www.universumv.com/index.php/common-space-services/audit/item/78-invitation-to-fullfill-the-rules

  По въпроса с комуникационното оборудване на покрива, следва да се свика Общо събрание, на което да се определи въвод за съобщителните канали, който да бъде само един и да минава примерно през мазето, да се определят срокове които да се дадат на доставчиците да се съобразят с изискванията, да се подготвят писма до тях...
  Имаме също платена услуга, която предоставя конкретни предложения за приемане от Общото събрание и модели на писма до операторите.
  https://www.universumv.com/index.php/common-space-services/consulting/itemlist/category/15-internet-boxes

 • Връзка на коментара Н.Николов Вторник, 26 Март 2024 12:27 публикуван от Н.Николов

  Здравейте!

  Живея в 3 етажна кооперация, с по 2 апартамента на етаж. От няколко седмици забелязах, че т.нар. ни "домоуправител" е сменил бравата, и също така е поставил катинар на входа на общата маза, в която се намира таблото на електромерите. Дори вече някой да иска да си запише показанията, което го правих през няколко дни , сега вече нямам достъп до общото помещение. Също така за последните няколко години , можеби 5-6 е направил общо събрание само веднъж. Другият проблем е, че без съгласието на живеещите във входа на покрива има поставен предавател на кабелна телевизия, и керемдите са счупени заради непрекъснатите аварии с кабелната мрежа...

  Какъв е редът, по който всичко това да бъде прекратено?
  Благодаря!
  Поздрави!

 • Връзка на коментара Веселина Петък, 09 Февруари 2024 07:38 публикуван от Веселина

  Здравейте г-н Костов,
  Обезщетението е за собствениците на съответните 2 помещения. Ако Етажната собственост е собственик на помещенията, то Вие като част от Етажната собственост, която е лишена от права да ползва помещенията можете да поискате в писмен вид обезщетение, но то не следва да е само за Вас, а за всички ощетени собственици в Етажната собственост, които не могат да ползват въпросните помещения.
  Обезщетението следва да се разпределя спрямо идеалните Ви части, но само на засегнатите собственици, които са лишени от право на достъп. Тези които ползват помещенията нямат право на сумите.

 • Връзка на коментара Николай Костов Сряда, 07 Февруари 2024 18:17 публикуван от Николай Костов

  Здравейте,
  Собственик съм в ЕС и притежавам 14+% ид, ч, В подпокривното пространство към 2 апартамента има присъединени помещения, които не са включени в нотариалните им актове и ги ползват безплатно.

  Мога ли да поискам обещетение само от свое лице и как ще се определя размера му.
  Благодаря.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

 •